De gezondheid van uw dier staat bij ons altijd centraal DierenGezondheidsCentrum

Honden

De hond (Canis lupus familiaris) is een gedomesticeerde ondersoort van de wolf. De hond is een roofdier uit de familie van de hondachtigen (Canidae). De hond komt op alle continenten voor, meestal in gezelschap van de mens.

De sterilisatie van hond heeft een aantal medische voordelen.  Ca 20 % van de vrouwelijke (niet gesteriliseerde) honden krijgen op latere leeftijd last van melkklier tumoren. Tevens is de kans op een baarmoederontsteking erg groot. Door de sterilisatie voorkomt u zeker de baarmoederontsteking en wordt de kans op melkklier tumoren bijna nihil. Ook suikerziekte komt meer voor bij niet gesteriliseerde dieren.

Nadelen zijn er echter ook. We gaan een gezonde hond opereren.  Na de sterilisatie is de kans op gewichtstoename groter. Dit laatste kan echter door een oplettende eigenaar in de hand gehouden worden. Tevens komen vacht- en gedrags veranderingen voor. 

De operatie:

Onder algehele narcose, wordt een kleine incisie gemaakt. Via deze wond worden de eierstokken opgezocht en verwijderd. Daarna wordt de wond gesloten en wordt afgedekt met een doorzichtige pleister.  Na de operatie krijgt de patiënt de gelegenheid om wakker te worden en kan dan na enkele uren weer naar huis. Daar er geen uitwendige hechtingen zijn is een kap niet nodig.

Vuurwerkangst is aan het begin van het jaar een actueel onderwerp. Waarom, zal u denken, is dit dan actueel, tenslotte is de jaarwisseling dan net voorbij. Vuurwerkangst is dan actueel, omdat iedereen dan nog weet of zijn hond er last van had en omdat men dan nog genoeg maanden de tijd heeft om er wat aan te doen. Niet wachten tot 2 weken voor 31 december, nee nu beginnen met de hond te trainen en ervoor te zorgen dat in december de hond vuurwerk heel normaal vindt.

Hoe gaat dit in zijn werk;

Begin met het kopen van een CD met vuurwerk en onweer geluiden en wat treats voor de hond. Doe regelmatig wat spelletjes met de hond en trakteer de hond daarna op een snoepje. Op een dag speelt u de CD met een zeer laag geluidsniveau en tijdens het afspelen doet u de bekende spelletjes met de hond. Als de hond niet reageert geeft u de hond vlak voor het einde van de geluiden een snoepje. Reageert de hond wel dat moet het geluid nog zachter. Na het spelletje en de treat is het belangrijk om de hond circa 10 minuten geen aandacht te geven.

Nu is het zaak om het geluidsniveau per week iedere keer iets harder te zetten. Reageert de hond dan moet het weer zachter. Op deze manier heeft u de tijd om de hond te wennen aan zowel vuurwerk geluiden als aan onweer. Hiermee bezorgt u uw hond een zeer rustige overgang naar het nieuwe jaar.

Medicatie voor vuurwerkangst;

Het liefst zien we dat uw hond geen medicatie nodig heeft. Maar als de angst en de reacties op vuurwerk te ernstig zijn is het soms noodzakelijk. De voorkeur wordt gegeven aan natuurlijke middelen. Er zijn diverse middelen beschikbaar. In de loop der jaren bleken Telizen en de DAP band of verdamper de beste resultaten te geven. Belangrijk is het om op tijd te beginnen en dat is minstens 2 a 3 weken van te voren.

Een nieuw hulpmiddel is het Thundershirt van Medical Pet Shirts. Een onderzoek bij 18 honden geeft een behoorlijke angstvermindering.

Korte termijn medicatie;

Op de dag zelf is Alprazolam het beste middel. Bij ernstige gevallen wordt aangeraden om een dag eerder al te beginnen. Omdat de dosering nogal verschilt van hond tot hond, heeft de eigenaar meer tijd om de juiste dosering te vinden. Dit wordt ook aangeraden door de Faculteit voor Diergeneeskunde. Het werkt kalmerend en zorgt ervoor dat de hond zich geen negatieve effecten herinnert.

Vetranquil wordt door ons niet meer gebruikt en ook afgeraden. Het versuft de hond sterk, waardoor het lijkt dat het goed werkt, echter de hond hoort alles en zal er alleen maar angstiger van worden.

Heeft uw hond last van vuurwerkangst dan is het beste advies; probeer in de loop van het jaar de angst d.m.v. gedragstherapie en hulpmiddelen te verminderen zodat er de volgende keer minder of geen problemen zijn.

Adviezen;

 

  • – Laat de hond van te voeren lang uit, zodat de hond lekker moe is;
  • – Geef afleiding, een kluifje o.i.d.;
  • – Zet de TV of een ander geluid wat harder;
  • – Laat uw hond zijn eigen rustige plek kiezen;
  • – Probeer zelf zo rustig mogelijk te blijven en negeer angstuitingen van de hond.

Heeft u uw hond deze vakantie mee genomen naar zuidelijke delen van Europa, denk dan aan het op tijd behandelen tegen hartworm. In diverse delen van Zuid-Europa komen besmettingen met hartworm voor. De parasiet vestigt zich, zoals de naam al zegt, in de bloedvaten rond het hart. Behandeling dient te gebeuren op 4 en 8 weken na het begin van de vakantie. 

Algemene informatie

Honden

Katten

Konijnen

Knaagdieren

Vogels