De gezondheid van uw dier staat bij ons altijd centraal DierenGezondheidsCentrum

Algemene informatie

Dankzij een goed vaccinatiebeleid voor onze huisdieren komen diverse dodelijke infectieziektes veel minder voor dan enige jaren geleden. Dat wil echter niet zeggen dat vaccineren nu niet meer nodig is. Humaan komen difterie, kinkhoest, tetanus en polio nu zo goed als niet meer voor in Nederland. Desondanks wordt er nog steeds gevaccineerd. Waarom? Omdat we door een hoge vaccinatiegraad de ziektes buiten de deur willen houden. En dat geldt ook voor onze huisdieren. 

We willen voorkomen dat de diverse besmettelijke en vaak dodelijke ziekten weer slachtoffers eisen. Onder andere door het importeren van honden uit andere landen zijn er toch nog gevallen van hondenziekte of parvovirus infectie. Bij een slechte bescherming zouden deze, nu geisoleerde gevallen, zich kunnen uitbreiden. Kattenziekte zien we weinig, desondanks zien we toch soms weer een uitbraak. Niesziekte zijn we in Nederland zeker nog niet kwijt. Myxomatose bij het konijn vormt een reële bedreiging, zodanig zelfs dat we ieder jaar weer enkele gevallen tegenkomen. De vaccinaties blijven dus belangrijk en zorgen ervoor dat uw huisdier beschermt is. 

Het kan natuurlijk voorkomen dat de bescherming van uw hond nog voldoende is op het tijdstip van de volgende vaccinatie. Tegenwoordig is het mogelijk om voor een aantal ziektes de antistoffen titer te bepalen. Hierdoor kunt u bepalen of een nieuwe vaccinatie al nodig is. Voor leptospirose is dat niet mogelijk en we raden het aan om deze altijd ieder jaar te herhalen.

De balie is geopend van
maandag t/m vrijdag van 09.00 – 19.00 uur.
U kunt dan terecht voor het maken van afspraken, algemene informatie en adviezen, afhalen van medicijnen en voor aanschaf van dieetvoeders en verzorgingsprodukten (o.a. wormkuur, vitaminepreparaat en anti-vlooienmiddel).

Consulten en behandelingen verrichten wij volgens afspraak. 
Dat is voor u en uw huisdier prettiger, omdat we voor iedere patiënt voldoende tijd kunnen reserveren en u minder lang hoeft te wachten voordat u aan de beurt bent. Bovendien kunnen uitgebreidere onderzoeken vaak direkt aansluitend gedaan worden. Voor röntgenfoto’s en operatieve ingrepen wordt natuurlijk altijd een afspraak gemaakt.
Onze tarieven bestaan uit een vergoeding voor de aangewende tijd en de gebruikte en afgeleverde materialen en medicijnen. Het tarief voor veel voorkomende handelingen, zoals vaccinaties, wordt in de wachtkamer bekend gemaakt. Op verzoek wordt voorafgaand aan een behandeling een schatting van de kosten gemaakt.

U kunt contant afrekenen of pinnen.

Chirurgie

In tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt, is chirurgie in de ene dierenkliniek niet per definitie hetzelfde als in de andere. Alhoewel de operatie met dezelfde bedoeling uitgevoerd wordt, kunnen de anesthesie, de pijnbestrijding, operatietechniek en omstandigheden enorm verschillen.

Wij vinden de veiligheid en het welbevinden van al onze patiënten belangrijk en nemen operaties nooit licht op.

Wij maken in onze operatiekamer gebruik van gasnarcose en een permanente bewaking van circulatie (hart) en respiratie (ademhaling/CO2 meting/zuurstof meting).

Röntgenologie

In januari 1999 openden we de eerste fase van het Dieren Gezondheids Centrum. Zoals u weet bevat de eerste fase de ontvangstruimte, de behandelkamers, de voorbereidingsruimte en de O.K. 
Voor de tweede fase hebben we een meerjarenplan gemaakt. Het gaat daarbij onder meer om de intensive-care-unit, om opnameruimten,  om technische ruimten en om de ruimte voor beeldvormende technieken. 
Onder beeldvormende technieken verstaan we zowel echografisch als röntgen-onderzoek. Onderzoeks-mogelijkheden die we al hadden, maar die nog niet voldoende tot hun recht konden komen, onder meer door gebrek aan ruimte op de oude lokatie.

Momenteel heeft het DierenGezondheidsCentrum een moderne Rontgenkamer waar de opnamen digitaal ontwikkeld, bewerkt en opgeslagen worden. Door deze techniek kunnen we met minder straling werken wat weer goed is voor u huisdier. Tevens gaat de kwaliteit van de foto’s na verloop van tijd niet achteruit en kunnen digitaal metingen worden verricht. 

Echoscopie

Sinds enkele jaren hebben wij een echo-apparaat. Met heel veel extra mogelijkheden, zoals kleurendoppler en geluid. Een flinke investering, maar een geweldige uitbreiding voor onze diagnostiek.

Bogardeind 76
5664 EK Geldrop
040 2800 370
info@dierengezondheidscentrum.nl 

Grotere kaart weergeven 

Dagelijks worden er dieren gevonden. Het is verstandig om in zo’n geval kontakt op te nemen met de regionale dierenambulance/Amivedi. Het telefoonnummer van dierenambulance Eindhoven e.o. is 040-2523188 (dag en nacht bereikbaar).

Het antwoord is heel simpel: voorkomen is beter dan genezen. Lees ook het Vaccinatiebeleid .

Nee, dat mag niet. Medicijnen zoals antibiotica worden alleen door de dierenarts voorgeschreven nadat het dier onderzocht is en een diagnose gesteld.

De normale temperatuur van hond en kat is 38-39 graden C. Pas boven 39.3 is er sprake van koorts. 
Let op: is de temperatuur 39.8 of hoger, neem dan DIRECT kontakt op, ook buiten openingstijden! Oververhitting kan tot de dood van het dier leiden.

Nee, u mag uw huisdier geen paracetamol geven. Neemt u voor meer informatie contact op met de dierenarts.

DIRECT de dierenarts bellen. Dit kan heel ernstig zijn!
De behandeling van een kater die niet kan plassen is reden voor een spoedconsult, dus ook ’s avonds bellen!

Hond: jawel, met een hondenshampoo als het nodig is; niet overdreven vaak. 
Kat: katten wassen zichzelf! Alleen als-ie ziek, heel oud of ergens heel erg vies van geworden is, is het verstandig om hem te wassen met een fris nat, maar uitgeknepen washandje

Chippen is het aanbrengen van een wereldwijd uniek kenmerk in uw dier d.m.v. een kleine injektie. De gegevens van uw dier en van u als bijbehorende eigenaar worden door een internationaal samenwerkende stichting geregistreerd, zodat u gebeld wordt indien uw dier gevonden is.

Bij het maken van een foto mag u in het algemeen niet aanwezig zijn: röntgenstraling is zeker niet ongevaarlijk. Tijdens het maken van een foto dragen wij loodschorten, loodhandschoenen, schildklierbeschermers en een “badge” die meet aan hoeveel straling we zijn blootgesteld.

Het verdient aanbeveling om een verblijf in een dierenpension TIJDIG te bespreken. De meeste zijn voor de vakantieperioden al maanden tevoren volgeboekt. Het beste kunt u informeren bij vrienden en bekenden welk pension goed bevallen is. Ga vooral ook een keer zelf kijken. Voor meer informatie belt u met onze balie.

De opleiding voor dierenarts is in Nederland maar op een plaats mogelijk, nl. Universiteit Utrecht. Let op, het is een universitaire studie, je hebt dus een V.W.O. vooropleiding nodig. De studie duurt ongeveer zes jaar, vaak langer. Doordat er ieder jaar meer mensen aan de opleiding willen beginnen dan er plaatsen zijn, is er sprake van loting.

 
De opleiding voor dierenarts-assistente (tegenwoordig paraveterinair) kan op twee manieren. In Barneveld is een dagopleiding, die vier jaar duurt. Bij het L.O.I. is een part-time opleiding mogelijk. In beide gevallen is een uitgebreide stage verplicht, om de nodige vaardigheden op te doen.

Algemene informatie

Honden

Katten

Konijnen

Knaagdieren

Vogels